Bir tarafta işçi (Adı ve Soyadı, TC Kimlik No) ve adresi, diğer tarafta … A.Ş. (Adresi) adına vekili Avukat (Adı ve Soyadı) aşağıdaki şartlarda birbirlerini ibra ederler.
1- …'in iş sözleşmesi …/…/… tarihi itibariyle işveren … A.Ş. tarafından feshedilmiştir.
2- …..TL, iş akdinin feshine kadar hak ettiği ücretlerinin tamamını işverenden tahsil etmiştir.
3- ……TL fazla mesai, genel tatil ve yemek dâhil tüm alacaklarını işverenden tahsil etmiştir.
4- ……TL, ihbar tazminatının tamamını işverenden tahsil etmiştir.
5- ……TL, kıdem tazminatının tamamını işverenden tahsil etmiştir.
6- …, tüm alacak ve tazminatları yönünden işveren … A.Ş.'ni ibra eder. Hiç bir nam altında alacağı, dava ve talep hakkı kalmadığını kabul eder.
7- … A.Ş. de …'den herhangi bir alacağının kalmadığını kabul eder ve kendisini ibra eder.
8- İş bu ibraname, Avukat (Adı ve Soyadı) bürosunda tarafların karşılıklı rızaları ile birlikte imza altına alınmıştır. …/…/…
İşçinin … A.Ş. VekiliAdı v e Soyadı Avukat Adı ve Soyadıİmza İmza
Not: İbraname ile ilgili en önemli husus 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 420. maddede yapılan düzenlemedir.
6098 sayılı TBK 420. maddesi gereğince “İşçinin işverenden alacağına ilişkin ibra sözleşmesinin yazılı olması, ibra tarihi itibarıyla sözleşmenin sona ermesinden başlayarak en az bir aylık sürenin geçmiş bulunması, ibra konusu alacağın türünün ve miktarının açıkça belirtilmesi, ödemenin hak tutarına nazaran noksansız ve banka aracılığıyla yapılması şarttır. Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür.
Hakkın gerçek tutarda ödendiğini ihtiva etmeyen ibra sözleşmeleri veya ibra beyanını muhtevi diğer ödeme belgeleri, içerdikleri miktarla sınırlı olarak makbuz hükmündedir. Bu halde dahi, ödemelerin banka aracılığıyla yapılmış olması zorunludur”.
Madde metninden de açıkça anlaşılacağı gibi ibra sözleşmesinin geçerli olabilmesi için ibranamenin düzenlendiği tarihin, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten en az bir aylık süre geçmesinden sonra düzenlenmesi gerekecektir. Örneğin somut olayda .../.../... tarihinde iş akdi feshedilmiş ve aynı gün ibraname düzenlenmişse veya ödemeler banka kanalıyla yapılmamışsa bu ibraname geçersiz olacaktır. Ayrıca maddeye göre, ibranamede alacak türlerinin tek tek sayılması tek başına yeterli olmayacak ve her bir alacak türü ile miktarı ayrı ayrı belirtilmiş olacaktır. Yani sadece alacak türleri zikredilmesi yeterli olmayıp o alacağın miktarı da açıkça yazılacaktır. Madde metninde belirtildiği gibi “Bu unsurları taşımayan ibra sözleşmeleri veya ibraname kesin olarak hükümsüzdür”.
Sonuç olarak ibraname düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar, ibranamenin, sözleşmenin sona ermesinden en az bir aylık süre sonunda düzenlenmesi, ödemelerin banka kanalıyla yapılması, ibra edilen her bir alacak ve bu alacağa ilişkin miktar açıkça tereddüde yer bırakmayacak şekilde yazılması hususlarıdır.
Comments