Aşağıda, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca, “geçerli nedenle” işveren tarafından yapılan iş sözleşmesi feshi için kullanılabilecek örnek bir fesih bildirimi yer almaktadır. Bu örnek, özellikle performans düşüklüğü, işyeri kurallarına uyumsuzluk, verimlilik kaybı, iletişim sorunları gibi durumlarda geçerli neden kapsamında kullanılabilir. Aynı zamanda SEO uyumlu olup, web siten için değerli bir içeriktir.
İHTARNAME
İHTAR EDEN: ...........................Şirketi (Vergi Kimlik Numarası, Adres)
MUHATAP: İşçinin İsmi-Soyismi, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU : İş Akdinizin Geçerli Nedenle Feshi
AÇIKLAMA
Sayın [Ad Soyad],
İşyeri kayıtları, yöneticilerinizin gözlemleri ve değerlendirme sonuçları doğrultusunda, son dönemde görev ve sorumluluklarınızı yerine getirme düzeyinizde önemli ölçüde düşüş olduğu, performans kriterlerini karşılamadığınız, ekip çalışmasına uyum sağlayamadığınız ve işin gerektirdiği verimlilik seviyesini sürdüremediğiniz tespit edilmiştir.
Tarafınıza bu konularda gerekli uyarılar yapılmış, gelişim sağlanması yönünde fırsatlar tanınmış olmasına rağmen iş sonuçlarınızda beklenen düzeyde iyileşme sağlanamamıştır. Bu nedenle, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. ve devamı maddeleri uyarınca, iş akdiniz, geçerli neden ile feshedilmiştir.
Yasal haklarınız doğrultusunda ihbar süreniz kadar ücret tarafınıza ödenecek olup, varsa kıdem tazminatınız, kullanılmamış yıllık izinleriniz ve diğer işçilik alacaklarınız İnsan Kaynakları Birimi tarafından hesaplanarak tarafınıza ödenecektir.
İşe iade hakkınız ve yasal sürelere ilişkin bilgilendirme ekte yer almaktadır.
Saygılarımızla,
[Yetkili Ad Soyad][Unvan – İşveren Yetkilisi][Şirket Unvanı]
⚖️ Hukuki Bilgilendirme:
Geçerli nedenle fesihlerde işverenin işçinin yetersizliğini veya davranışlarını somut verilerle ispat etmesi, savunma alması, öncesinde uyarıda bulunmuş olması ve işçiye gelişim imkânı tanımış olması gerekir. Aksi takdirde, açılacak işe iade davası işveren aleyhine sonuçlanabilir.
🛡️ İşveren Avukatı ile Süreci Yönetin
Geçerli nedenle fesih işlemleri, haklı nedenli feshe göre daha çok belge ve gerekçe ister. Bu nedenle fesih işlemini mutlaka deneyimli bir şirket avukatı, işveren avukatı veya iş hukuku uzmanı ile birlikte planlamanızı öneririz. Fesih sonrası açılacak işe iade davası, işverenin iş güvencesi yükümlülükleri kapsamında ciddi sonuçlar doğurabilir.
Comments